Mooie eerste editie voor Vertelfestival Nieuw Zuid

Afgelopen zaterdag vond op en rond het Panamarenkoplein de eerste editie van het Vertelfestival Nieuw Zuid plaats. Dat werd georganiseerd door het nieuwe buurtcomité Nieuw Zuid Cultuur en ondersteund door Triple Living, circuit, Schelde 21, Domitys, Woonhaven en district Antwerpen.

“Alle festivalgangers waren heel positief,” zegt initiatiefnemer en buurtbewoner Henk Mesuere. “Onder leiding van drie gidsen wandelden de deelnemers van de ene mooie plek op Nieuw Zuid naar de andere. De wandeling op zich was al een echte ontdekkingsreis, en de muziek en de verhalen voegden daar ook pure ontspanning vol verwondering en bewondering aan toe.”

Ook aan de minder mobiele deelnemers uit residenties Domitys en Schelde 21 werd gedacht. Alle locaties waren rolstoeltoegankelijk en voor de verplaatsing tussen de verschillende stops, werkte het festival samen met de riksja’s van AXI vzw, een sociaal fietsproject voor minder mobiele mensen.

“Het was een festival van verbinding”, zegt Mesuere trots. “We zijn erin geslaagd om mensen en ook organisaties uit de buurt, op een kwalitatieve manier samen te brengen. Na de verhalenronde zorgde Woonhaven voor hapjes en drankjes zodat de deelnemers nog rustig konden nakaarten en elkaar beter leren kennen.”

“Eén van de deelnemers vertelde me dat het festival ‘balsem voor de ziel’ was”, glundert Mesuere. “Prachtige verwoord en het doet me plezier dat mensen het zo ervaren hebben.”

Het geslaagde festival krijgt volgend jaar een vervolg. Noteer maar in de agenda’s: de tweede editie van het Vertelfestival Nieuw Zuid vindt plaats op zaterdag 6 september 2025.